Zwangerschaps bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen vrouwen pijnklachten krijgen in de lage rug, rondom het bekken en benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven de klachten wat langer aanhouden.

Kenmerken van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Veel vrouwen die er last van hebben ervaren een wisselende pijn, van scherpe pijn tot branderig en zeurend. De pijn kan continue aanwezig zijn, soms meer of minder, zelfs tijdelijk verdwijnen. De pijn wordt gevoeld rondt het bekken, in de onderrug, het stuitje, in de liezen, aan het schaambeen, soms uitstralend naar de zijkant of achterkant van de bovenbenen. Ook kan de pijn uitstralen naar de bovenrug en nek.

De dagelijkse activiteiten die klachten kunnen opleveren:

Het ontstaan van de klachten

Toename van de beweeglijkheid van het bekken

Tijdens de zwangerschap komen hormonen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat de banden rond de gewrichten, dus ook rond het bekken, wat losser en soepeler worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Het bekken is wat flexibeler, de baby kan daardoor makkelijker door het geboortekanaal tijdens de bevalling. Omdat het bekken wat minder stabiel is veroorzaakt dit soms klachten, wanneer het bekken symmetrisch uit balans raakt. Bij een verkeerde beweging kan het bekken ook even uit balans raken waardoor er pijnklachten ontstaan.

De belastbaarheid van het bekken

Door de toename van beweeglijkheid van de gewrichten van en rond het bekken is de belastbaarheid ervan afgenomen. Daarentegen is er een extra belasting, de zwangerschap bijgekomen. Het is mogelijk dat er klachten ontslaan wanneer er geen evenwicht is in de belasting en belastbaarheid van het bekken. Wanneer er klachten zijn, kunnen vrouwen zelf al veel doen om de belasting van het bekken te verminderen, bijvoorbeeld door zware huishoudelijke taken te beperken, meer pauzes tussen de bezigheden door in te lasten zowel tijdens werk als thuis.

Fysiotherapie

Wanneer klachten blijven aanhouden of toenemen en bij ernstige klachten, is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

De behandeling

Oefentherapie

U krijgt oefeningen die gericht zijn op symmetrie van het bekken Daarnaast zijn er stabiliserende oefeningen waardoor u leert het bekken door middel van uw eigen spieren te stabiliseren. Indien u nog vroeg bent in de zwangerschap of na de bevalling kunt u oefeningen doen om de algehele conditie van uw lichaam te onderhouden of te verbeteren.

Houding- en bewegingsadviezen

Het is belangrijk de juiste balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid van het bekken in het dagelijkse leven. Uw bekkenfysiotherapeut kan u hierin adviezen geven. U leert op de goede manier bewegen waarbij de symmetrie en stabilisatie van het bekken zoveel mogelijk gehandhaafd blijft door de juiste houdingen aan te leren met gebruikmaking van het spierkorset.

Bekken en -bodem (bovenzijde)
Bekken en -bodem (bovenzijde)

Bekken en -bodem (onderzijde)
Bekken en -bodem (onderzijde)


OPENINGSTIJDEN

  Maandag:
  Dinsdag:
  Woensdag:
  Donderdag:
  Vrijdag:

Weekend:

  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 19.00 uur

 op afspraak

Receptie geopend van 8.00  – 12.00  uur         0591-315989/ bij noodgeval : 06-25134418

  Tel.: Medisch Centrum Klazienaveen               0591 - 670094 / bij noodgeval : 06-25134418

Om storingen tijdens behandelingen te voorkomen vragen wij u indien mogelijk te bellen tussen 8.00 uur en 12.00 uur met de receptie in Zwartemeer.

snel naar

facebook fysiotherapie zwartemeer

thuis en ouderenzorg

dolorclast shockwave

 

recept bewegen

 

 

KWALITEITSPRAKTIJK

Onze fysiotherapiepraktijk voldoet aan de kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging.
Met aanvullende programma's en multidisciplinaire samenwerking leveren we hogere kwaliteit.
Tevens hebben we de kwaliteit inzichtelijk gemaakt.

T: 0591-315989
E: info@fysiotherapiezwartemeer.nl

KvK 04087070

Fysio- en Manuele Therapie Zwartemeer
Klemstrook 53
7894 CN Zwartemeer

logos fysiotherapie zwartemeer

Fysiotherapie Zwartemeer Team
Fysiotherapie Zwartemeer
resized