Looptraining

Onze praktijk is sinds 1 november 2016 specialist geworden binnen het claudicationetwerk. We hebben 4 fasen/jaren van verplichte opleidingen, scholing etc. doorlopen  Nu hebben we de mogelijkheid om fysiotherapeutische begeleiding te geven aan mensen met claudicatio intermittens, ook wel looptherapie of vaattraining genoemd.

Claudicatio intermittens of ook wel etalagebenen genoemd is een aandoening van de arteriële vaten (slagaders). Het is een verschijningsvorm van atherosclerose, een chronisch gegeneraliseerde aandoening. Er is dan sprake van een vernauwing van de vaten. Bij inspanning van de beenspieren kan onder normale omstandigheden de bloedtoevoer wel 5 keer zo groot worden. Bij atherosclerose kan aan deze extra toevoer niet voldaan worden. Er ontstaat een zuurstofschuld in de spieren. Dit geeft de pijn.

Voor patiënten met etalagebenen is lopen van nog grotere betekenis dan het al is voor gezonde mensen. Het kan soms het verschil zijn tussen 'patiënt zijn' en 'normaal functioneren'. Door veel en regelmatig te lopen wordt het herstellend vermogen geactiveerd.

U ervaart bij het lopen een pijnlijke verkramping in de kuit en/of bilspier. Door veel te lopen vragen de spieren steeds opnieuw om zuurstof. Kleinere slagaders (collateralen) nemen de functie van de grote slagader over. Zij ontwikkelen zich en laten steeds meer bloed door. De pijnvrije loopafstand wordt daardoor groter.

Voor de ontwikkeling van collateralen is het noodzakelijk regelmatig en veel te lopen. Het gaat dan niet om af en toe een stukje wandelen, maar om een echte 'looptraining'. Deze training is gericht op het opvoeren van zowel de loopafstand als het looptempo. De wijze waarop dat gebeurt, ligt vast in een individueel loopschema dat u minimaal drie maanden moet volhouden. Niet iedereen kan aan een looptraining beginnen. Een zeer slechte lichamelijke conditie en wondjes aan de voeten kan de training onverantwoord maken. Overleg daarom eerst met uw behandelend arts.

De beste manier van looptraining is nog niet uitgevonden. Wel is aangetoond dat het volgen van een looptrainingsprogramma onder begeleiding meer effect heeft dan een training zonder begeleiding, waarschijnlijk omdat men het beter volhoudt.

Het Netwerk Looptherapie is geïnitieerd door de afdeling (vaat)chirurgie en nurse practioner via het Scheperziekenhuis Emmen. Ook kunt u op verwijzing via uw huisarts zich bij ons aanmelden. www.claudicationet.nl

Onze praktijk is nageschoold en voldoet aan de door de stuurgroep geformuleerde participatiecriteria (loopband in de praktijk, internet aansluiting, cursus).
De communicatie tussen de vaatchirurgen en nurse practioners vaatchirurgie enerzijds en participerende fysiotherapeuten anderzijds vindt plaats via een Elektronisch Patiënten Dossier wat voorziet in de essentiële informatiebehoefte en een belangrijke verbetering in de kwaliteit van zorg.

 

OPENINGSTIJDEN

  Maandag:
  Dinsdag:
  Woensdag:
  Donderdag:
  Vrijdag:

Weekend:

  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 20.00 uur
  8.00 - 19.00 uur

 op afspraak

Receptie geopend van 8.00  – 12.00  uur         0591-315989/ bij noodgeval : 06-25134418

  Tel.: Medisch Centrum Klazienaveen               0591 - 670094 / bij noodgeval : 06-25134418

Om storingen tijdens behandelingen te voorkomen vragen wij u indien mogelijk te bellen tussen 8.00 uur en 12.00 uur met de receptie in Zwartemeer.

snel naar

facebook fysiotherapie zwartemeer

thuis en ouderenzorg

dolorclast shockwave

 

recept bewegen

 

 

KWALITEITSPRAKTIJK

Onze fysiotherapiepraktijk voldoet aan de kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging.
Met aanvullende programma's en multidisciplinaire samenwerking leveren we hogere kwaliteit.
Tevens hebben we de kwaliteit inzichtelijk gemaakt.

T: 0591-315989
E: info@fysiotherapiezwartemeer.nl

KvK 04087070

Fysio- en Manuele Therapie Zwartemeer
Klemstrook 53
7894 CN Zwartemeer

fysiozwartemeerlongnetwerkemmen

Fysiotherapie Zwartemeer Team
Fysiotherapie Zwartemeer
resized